Koken in een Dutch Oven is voor velen misschien wel de ultieme vorm van outdoor cooking. In Amerika is deze grote gietijzeren kookpot niet meer weg te denken, en ook in Nederland wint de Dutch Oven snel aan populariteit. We merken in onze winkel een steeds grotere vraag naar deze veelzijdige pan, of het nu gaat om koken op open vuur met een driepoot, gebruik op de BBQ of het bereiden van een stoofgerecht op het gasfornuis.
In dit artikel vertelt onze pannenexpert Ria je meer over de achtergrond, het gebruik en het onderhoud van een Dutch Oven. Lees nu al haar tips over de Dutch Oven of bekijk direct ons aanbod aan gietijzeren kookpotten.
Een Dutch Oven is een robuuste gietijzeren kookpot die zijn oorsprong vindt in Amerika en vooral bekendstaat om zijn gebruik bij outdoor cooking. Dankzij de dikke wanden en het gietijzeren materiaal houdt deze pan de warmte uitstekend vast en verdeelt deze gelijkmatig, wat zorgt voor een constante en efficiënte garing van je gerechten. Dit maakt de Dutch Oven ideaal voor stoofpotten, curry's en suddervlees.
Met een Dutch Oven kun je braden, stoven, bakken, grillen en zelfs frituren. Oorspronkelijk valt deze authentieke pan onder de categorie braadpannen, maar door zijn veelzijdigheid wordt hij op allerlei manieren gebruikt. Je kunt ermee koken op open vuur, hem tussen hete kolen als oven inzetten, gebruiken op de BBQ of simpelweg als braadpan in de keuken. Sommige modellen hebben pootjes en een platte deksel, zodat je er ook kooltjes op kunt leggen en de pan als een traditionele oven kunt gebruiken.
Naast zijn veelzijdigheid staat de Dutch Oven bekend om zijn duurzaamheid. Een goed onderhouden gietijzeren pan kan generaties lang meegaan en wordt zelfs beter naarmate hij vaker wordt gebruikt. Door de natuurlijke anti-aanbaklaag die zich na verloop van tijd vormt (de ‘patina’), wordt het koken alleen maar makkelijker.
Of je nu een kampvuurchef, BBQ-liefhebber of thuiskok bent, de Dutch Oven is een onmisbare pan waarmee je eindeloos kunt experimenteren en de meest smaakvolle gerechten op tafel zet.
De Dutch Oven vindt zijn oorsprong in het Oude Westen van Amerika, om precies te zijn in de staat Utah. Toch gaan de eerste gietijzeren kookpotten al terug tot de 7e en 8e eeuw. Kolonisten ontdekten al snel de veelzijdigheid van deze stevige pannen, waardoor ze een onmisbaar onderdeel van hun keuken werden. Pas veel later kreeg de Dutch Oven zijn kenmerkende pootjes en hoge dekselrand, waardoor hij niet alleen als pan maar ook als oven kon worden gebruikt.
De naam Dutch Oven danken we aan de Engelsman Abraham Darby, die begin 18e eeuw in Nederland zag hoe gietijzeren pannen werden gegoten met zandmallen. Geïnspireerd door deze techniek begon hij de pannen zelf te produceren en introduceerde hij de term. Tegenwoordig is de Dutch Oven niet meer weg te denken uit de keuken, zowel als braadpan op het fornuis als kookpot bij outdoor cooking. In Nederland groeit de populariteit en worden er zelfs steeds vaker wedstrijden georganiseerd waarbij deze authentieke pan centraal staat.
Dutch Ovens zijn er in verschillende maten en uitvoeringen, elk geschikt voor specifieke kooktechnieken. De twee belangrijkste varianten zijn modellen met pootjes en exemplaren met een gladde bodem. Daarnaast zijn er pannen met een holle of bolle deksel, afhankelijk van het gebruik.
Deze camp variant van de Dutch Oven, vaak voorzien van een hoge dekselrand, is het meest geliefd bij outdoor koks. Dankzij de pootjes kan de pan direct tussen de kolen of in het vuur geplaatst worden. De verhoogde rand op de deksel maakt het mogelijk om kolen, briketten of zelfs een extra Dutch Oven bovenop te plaatsen, waardoor je een ovenfunctie creëert en gerechten gelijkmatig gaart.
Daarnaast kun je een tripoothanger (tripod) gebruiken om de pan aan zijn metalen hengsel boven het vuur te hangen. Dit werkt zowel met als zonder pootjes.
Dutch Ovens met een gladde bodem zijn geschikt voor gebruik op alle warmtebronnen, inclusief inductie, gas en de oven. Vaak hebben deze modellen een bolle deksel, omdat kolen plaatsen hier niet nodig is. Dankzij het zware gietijzeren materiaal behouden ze uitstekend warmte, waardoor ze ideaal zijn voor stoven, braden en bakken in de keuken.
Een Dutch Oven is veelzijdig in gebruik en biedt verschillende kooktechnieken, afhankelijk van de uitvoering (met of zonder pootjes):
Met deze methodes kun je eindeloos variëren en experimenteren met je Dutch Oven!
Een Dutch Oven is heel gemakkelijk schoon te maken. Was de (afgekoelde) gietijzeren pan af met water en een schuurspons. Het gebruik van sop mag, maar pas hier wel mee op. Sop ontvet namelijk en dit wil je zoveel mogelijk voorkomen met gietijzeren pannen. Kies je er toch voor om de pan te reinigen met sop, olie deze dan daarna altijd opnieuw in om de pan vettig te houden.
De exemplaren in ons assortiment zijn allemaal pre-seasoned en hoeven dus niet vooraf ingebrand te worden. Zit er een roestplekje in jouw dutch oven of geeft deze een metaalachtige smaak af? Geen nood! In dat geval raden wij je aan om de pan opnieuw in te branden, dan is deze weer zo goed als nieuw. Een gietijzeren pan opnieuw inbranden doe je heel gemakkelijk:
Maandag | 11:30 - 18:00 (Eindhoven gesloten) |
Dinsdag | 09:30 - 18:00 |
Woensdag | 09:30 - 18:00 |
Donderdag | 09:30 - 18:00 |
Vrijdag | 09:30 - 18:00 |
Zaterdag | 09:30 - 17:30 |
Zondag | 11:00 - 17:00 |