Met een slijpsteen, ook wel wetsteen genoemd, bereik je een zeer scherp slijpresultaat. Ook zorgt het gebruik van een wetsteen voor een langere levensduur van het mes doordat er relatief weinig materiaal wordt afgenomen. Het gebruik van een wetsteen vergt wel wat oefening. Kijk voor andere opties ook eens bij de aanzetstalen en aanzetriemen.
Slijpstenen hebben diverse korrelgroottes. Hoe botter het mes, hoe grover de benodigde slijpsteen. Een wetsteen kan dienen om een bot mes weer in model te brengen (100-400 grit), om een mes scherper te maken (600-1000 grit) en om een mes te polijsten (3000-10.000 grit). Het is niet makkelijk om een wetsteen correct te gebruiken. Voor meer informatie over het slijpen met een wetsteen kun je terecht op onze adviespagina Hoe houd je messen scherp?
De meeste wetstenen komen uit Japan. Japanse wetstenen moeten meestal een uurtje voor gebruik in het water worden gelegd. Er bestaan echter ook wetstenen die je alleen even nat hoeft te maken. Het voordeel van Japanse wetstenen is dat ze sneller slijpen dan andere slijpstenen en dat er varianten zijn met verschillende korrelgroottes. Ook kan het volledige oppervlak van de steen gebruikt worden. De steen is echter wel vrij poreus en heeft wat meer onderhoud nodig. Een Japanse wetsteen moet meestal een keer per jaar worden afgevlakt. Met een diamanten wetsteen kun je snel staal afnemen en hij slijt nauwelijks, maar hiervoor is wel techniek en ervaring vereist. Bovendien zijn deze slijpstenen relatief prijzig. Coticule wetstenen zijn gemaakt van natuursteen. Deze stenen zijn hard en niet poreus en slijten nauwelijks. De steen is direct te gebruiken met water of olie. Hij slijpt gedoseerd en geeft een pasta af tijdens het slijpen. Deze wetstenen zijn vooral geschikt voor hardere staalsoorten.
Er bestaan verschillende stappen om te bepalen welke slijpsteen je nodig hebt. Bekijk als eerste de conditie van het mes. Zijn er zichtbare beschadigingen te zien? Gebruik dan een slijpsteen van 100 tot 220 grit (extra grof tot grof). Ga dan door naar stap 2: houd het mes met de snede naar boven onder het licht. Als er op bepaalde stukken een reflectie ontstaat, is het goed om een slijpsteen van 220 tot 800 grit te gebruiken (grof tot medium). Stap 3 is een test met een balpen. Plaats de pen in een hoek van 30 graden en laat het mes met de snede op de pen rusten. Als het mes wegglijdt, is het goed om een wetsteen van van 1000 tot 2000 grit te gebruiken (medium tot fijn). Houd voor de volgende stap een velletje papier omhoog. Probeer met het mes door het papier te snijden. Gaat dat niet soepel? Pak dan een wetsteen van 2000 tot 3000 grit (fijn). Als laatste stap kun je met het mes een tomaat proberen te snijden zonder druk uit te oefenen. Als het mes wegglijdt, is een wetsteen van 3000 tot 5000 grit (extra fijn) aan te raden voor het scherpste resultaat.
Maandag | 11:30 - 18:00 (Eindhoven gesloten) |
Dinsdag | 09:30 - 18:00 |
Woensdag | 09:30 - 18:00 |
Donderdag | 09:30 - 18:00 |
Vrijdag | 09:30 - 18:00 |
Zaterdag | 09:30 - 18:00 |
Zondag | 11:00 - 17:00 |