Op houthakkers na wordt de hakbijl het meest door koks gebruikt. Een hakbijl, ook wel hakmes genoemd, is zeer geschikt voor het hakken van botten en gewrichten zoals spareribs en kippenbouten. Ook kunnen harde groente gemakkelijk met dit mes fijngehakt worden.
Het lemmet van een hakmes is over het algemeen rechthoekig en dikker dan een klassiek keukenmes, maar vaak minder scherp. Dat komt doordat er met een hakbijl wordt gehakt in plaats van gesneden. De lengte van het lemmet ligt doorgaans tussen de 15 en 20 centimeter. Het mes is gemaakt van een relatief zachte staalsoort, dat ervoor zorgt dat het mes taaier en minder kwetsbaar is voor een breuk.
Er zijn verschillende soorten handgrepen. Een houten handgreep is zeer comfortabel, maar kan niet in de vaatwasser, waar een kunststof of roestvrij stalen handgreep qua hygiëne makkelijker te reinigen is maar minder luxe oogt. Ook zijn er diverse vormen. Op onze website is een breed scala aan hakbijlen met uitgebreide specificaties te vinden, zodat iedereen een mes kan vinden dat perfect bij hem of haar past. Aarzel bij vragen niet om contact op te nemen met één van onze medewerkers!
Een Chinees koksmes lijkt qua uiterlijk op een hakmes, maar is doorgaans dunner en minder stevig. Een Chinees koksmes is handig om vlees, vis en groente mee te snijden, maar niet geschikt voor het hakken van botten. Er is een grote kans dat een Chinees koksmes dan zal breken.
Om een hakbijl scherp te houden, moet het mes geslepen worden. Dit kan met behulp van slijpstenen. Meer informatie is te vinden op onze adviespagina Hoe houd je messen scherp?
Maandag | 11:30 - 18:00 (Eindhoven gesloten) |
Dinsdag | 09:30 - 18:00 |
Woensdag | 09:30 - 18:00 |
Donderdag | 09:30 - 18:00 |
Vrijdag | 09:30 - 18:00 |
Zaterdag | 09:30 - 18:00 |
Zondag | 11:00 - 17:00 |