Thee-accessoires
Zet je een heerlijke pot thee, dan horen daar de beste accessoires bij. Voor veel theeliefhebbers is theedrinken een belangrijk dagelijks ritueel. Een lekker kopje thee serveren in een stijlvol kopje of een mooie pot is ook onderdeel van het genot. Het gaat bij de keuze van de juiste accessoires echter niet alleen om de presentatie. Kwalitatief goede thee-accessoires dragen bij aan het comfort, temperatuurbehoud en aan de smaakbehoud van de thee.
Theepot
De juiste theepot is heel belangrijk. De theepot zorgt ervoor, dat de thee lang warm blijft en bovendien het aroma vasthoudt. Er bestaan theepotten in vele materialen, zoals: glas, gietijzer en porselein. Er bestaan ook dubbelwandige theepotten voor extra warmtebehoud. De keuze van de theepot hangt tevens af van de manier waarop de thee gezet wordt. Gebruik je losse thee of theezakjes? Dan is de bereidingswijze anders. Tot slot is het natuurlijk ook van belang, dat de theepot past bij de stijl het overige servies.
Theefilters & -infusers
Een alternatief voor theezakjes is losse thee. Doe de losse thee naar eigen behoeve in een infuser, een ouderwets thee-ei of het ingebouwde filter van de theepot zelf. Sommige theepotten zijn namelijk voorzien een ingebouwd theefilter. Hierdoor kan de losse thee rechtstreeks in de theepot worden gedaan, waarbij het ingebouwde filter als een zeef fungeert. Dit is handig voor als je veel thee wilt zetten en niet elke keer een nieuwe infuser voor elk kopje wilt gebruiken.
Theeglazen, theekopjes & theemokken
Doorzichtige theeglazen hebben het grote voordeel, dat zichtbaar is of de kleur van de thee in orde is. Daarnaast zie je steeds vaker dubbelwandige theeglazen, zodat de buitenzijde minder heet wordt en makkelijker kan worden vastgehouden. Theemokken zijn over het algemeen gemaakt van aardewerk. Voor visite wordt meestal gekozen voor een theekop en schotel. Dat is net wat chiquer. Bovendien kan op het schoteltje de theelepel en het theezakje worden gelegd.
Theezakjeshouders & theelepeltjes
Een gebruikt theezakje? Dan kun je dat op het schoteltje van het theekopje neerleggen. Maar je kunt het ook in stijl oplossen met een theezakjeshouder. Een theezakjeshouder is een handig schaaltje waar een gebruikt theezakje op gelegd kan worden. Zo kan eventueel het theezakje bij een volgende kop thee ook hergebruikt worden.
Een theelepel is een kleine lepel speciaal voor theemomenten. Een theelepel wordt gebruikt om de suiker of melk door de thee te roeren, het aroma te verspreiden en om de thee sneller te laten afkoelen. Theelepels bestaan er in vele uitvoeringen. Voor sommige mensen is het zelfs een verzamelobject.
Theewarmers & theelichtjes
Een theewarmers (ook wel rechaud genoemd) zorgt ervoor, dat de vers gezette thee in de theepot goed op temperatuur blijft. Bovendien heeft een theewarmer als grote voordeel, dat (verse) theeblaadjes lang kunnen trekken en hun smaak kunnen afgeven aan het hete theewater. In de theewarmer plaats je onderop meestal een theelichtje of waxinelichtje. Dat is een klein en laag kaarsje met een diameter van ongeveer 4 centimeter. Heb je geen theewarmer in huis, dan kun je altijd nog een theemuts gebruiken of een dikke keukendoek.
Fluitketel & waterkoker
Om kokend water voor de thee te maken kan een ouderwetse fluitketel gebruikt worden of een elektrische waterkoker. Een fluitketel is een gesloten metalen kookpan met bovenop een stoomfluit en een vast hengsel om water in te koken. Wanneer het water kookt, maakt de ketel een fluitsignaal. Doordat de ketel een fluitsignaal genereert, weet je dat het water kookt.
Een waterkoker is een apparaat, dat het water elektrisch kookt. Door op de aan-knop te drukken, voorzie je het ingebouwde verwarmingselement van stroom. De warmte die zo ontstaat, wordt overgebracht naar het koude theewater. Een waterkoker is duurzamer in gebruik en werkt sneller dan een fluitketel.
Melkkannetje
Een melkkannetje is een kleine kan, die is ontworpen voor het bewaren van room of melk om samen te worden geserveerd met thee of koffie. Een melkkannetje loopt meestal taps toe naar de bovenkant van de kan. Aan de bovenzijde zit een kleine tuit om de melk makkelijk uit te kunnen schenken. Er bestaan kannetjes van roestvrij staal en van aardewerk.
Theeblikken
Om de aangebroken thee vers te houden is het gebruik van een theeblik aan te raden. Een theeblik is een luchtdichte voorraadbus of -pot speciaal gemaakt voor losse theebladeren of losse theezakjes. De geur en de smaak van thee worden namelijk minder bij blootstelling aan licht. Voorkom ook, dat de thee in aanraking komt met lucht. Theebladeren nemen namelijk makkelijk vocht en geuren op. Bewaar de losse thee om die reden altijd in een licht- en luchtdicht theeblik.
Maandag | 11:30 - 18:00 (Eindhoven gesloten) |
Dinsdag | 09:30 - 18:00 |
Woensdag | 09:30 - 18:00 |
Donderdag | 09:30 - 18:00 |
Vrijdag | 09:30 - 18:00 |
Zaterdag | 09:30 - 18:00 |
Zondag | 11:00 - 17:00 |