Vóór 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 50,-

Welk type warmtebron kiezen?

Welke soorten kookplaten en type warmtebronnen zijn er voor in de keuken? Wanneer je een nieuwe keuken aanschaft, wil je er zeker van zijn dat je voor een kookplaat of fornuis kiest die bij jou en je (nieuwe) pannen past. Onze fornuizenexperts krijgen dagelijks vragen over warmtebronnen en hun gebruik. In onderstaand artikel leggen we uit welke soorten er zijn.

Met deze adviespagina gaat onze fornuizenexpert Matthijs kort uitleggen welke warmtebronnen er zijn en welke voor- en nadelen deze hebben. Daarnaast geeft hij per warmtebron kort aan wat dit betekent voor je huidige pannen. Of bekijk direct ons actuele aanbod aan fornuizen en kookplaten.

1. Koken op gaskookplaat

Een gaskookplaat is de meest gebruikte warmtebron in de keuken. Je verwarmt de pannen en het voedsel middels een direct vuur. Om gebruik te kunnen maken van een gaskookplaat heb je uiteraard een gasaansluiting nodig. Koken op gas is een hele toegankelijke warmtebron waarbij de temperatuur gemakkelijk te reguleren is. Bij Kookpunt verkopen we zowel losse kookplaten als complete fornuizen.

Voordelen:

  • Gemakkelijk in gebruik, je ziet direct wat je doet
  • Gas reageert direct bij temperatuur reguleren
  • Geschikt voor vrijwel alle pannen
  • Relatief goedkoper in aanschaf
  • Geschikt voor wokken

Nadelen:

  • Minder energiezuinig
  • Minder makkelijk schoon te maken
  • Minder veilig door gebruik van open vuur (niet kindvriendelijk)

2. Inductiekookplaat

Koken op inductie is zeer populair en wordt gelukkig steeds gangbaarder in onze keukens. Het is niet alleen een zuinige en duurzame optie, maar ook heel veilig en gemakkelijk. De inductierevolutie is in volle gang en veel huishoudens maken de overstap naar milieubewust koken. Zo worden nieuwbouwprojecten veelal opgeleverd zonder gasaansluiting en wordt het aanbod inductiefornuizen alsmaar groter. Met de toekomst in ons achterhoofd is het dan ook zeer verstandig om de overstap te maken van gas naar elektrisch koken. Lees hier meer over koken op inductie >

Inductieverhitting komt middels een elektrische spoel tot stand die vaak niet groter is dan een cirkel van 10 centimeter. De spoel genereert een magnetisch veld en deze energie wordt omgezet in de magnetische bodem van de pan. Zo wordt de pan verwarmd en kan de inhoud van de pan garen. Niet alle pannen zijn geschikt voor inductiekoken. Het is een vereiste dat de pan een magnetische bodem heeft wanneer je deze op een inductieplaat wilt gebruiken. Ook heb je een aparte kookgroep nodig binnen de elektriciteitsgroepen. 

Voordelen:

  • Veilige warmtebron, geen open vuur
  • Weinig energieverspilling doordat alleen de bodem van de pan verwarmd wordt
  • Sneller op temperatuur dan andere warmtebronnen
  • Gemakkelijk te reinigen door gladde oppervlakte

Nadelen:

  • Aparte elektriciteitsgroep nodig
  • Niet alle pannen zijn inductiegeschikt of kunnen vervormd zijn door gebruik op andere warmtebronnen
  • Minder geschikt voor wokken

Koken op een gaskookplaat is na inductiekoken de populairste warmtebron voor in de keuken. Naast deze warmtebronnen wordt er in enkele gevallen voor een keramische kookplaat gekozen omdat de aanschaf van deze kookplaat een stuk goedkoper is. Elektrische kookplaten worden vrijwel niet meer gemaakt en ook het gebruik van dure halogeenlampen heeft niet langer de voorkeur. 

3. Koken op een elektrische kookplaat

Middels een verwarmde spiraal of gietijzeren plaat wordt de pan verwarmd. Elektrische kookplaten zijn relatief langzaam in opwarmen en afkoelen. Wanneer je gewend bent om op inductie of gas te koken is de overschakeling naar deze warmtebron even wennen. Daarnaast is er bij een elektrische kookplaat een aparte elektriciteitsgroep nodig. 

Voordelen:

  • Geschikt voor alle pannen
  • Luxe modellen hebben een complete plaat om op te koken

Nadelen:

  • Langzaam op temperatuur en afgekoeld
  • Lastiger om schoon te maken
  • Aparte elektriciteitsgroep nodig
  • Niet geschikt voor wokken

4 & 5. Keramische & halogeen kookplaten

Een keramische kookplaat is gemaakt van glas en beschikt over elektrische verwarmingselementen die zich direct onder de plaat bevinden. Een keramische kookplaat lijkt op een halogeen kookplaat, het enige verschil is het verwarmingselement. Bij keramisch koken zet je middels een knop het verwarmingselement aan en wordt de plaat heet. Afhankelijk van de stand kun je de plaat op een hogere of lagere temperatuur zetten. Ook een keramische kookplaat vereist een eigen elektriciteitsgroep. 

Een halogeen kookplaat lijkt zoals hierboven benoemd in alle opzichten op een keramische kookplaat. Bij een halogeen kookplaat zitten er echter halogeenlampen onder de plaat verwerkt. Deze lampen zijn slijtgevoelig en moeten dus eens in de zoveel tijd bij breken vervangen worden. Halogeenlampen zijn duur in aanschaf. Het is dan ook niet voor niets dat halogeen kookplaten niet veel meer worden geplaatst en steeds moeilijker te verkrijgen zijn. 

Voordelen:

  • Goedkoper in aanschaf
  • Geschikt voor alle pannen
  • Gemakkelijk schoon te maken

Nadelen:

  • Halogeen lampen onderhevig aan slijtage (n.v.t. op keramische kookplaten)
  • Meer energieverbruik
  • Aparte elektriciteitsgroep nodig
  • Warmtebron blijft lang warm, minder kindvriendelijk
  • Kans dat vuil door hitte ingebrand kan worden in de plaat.
  • Niet geschikt voor wokken

 

 

Bezoek onze winkels in Rotterdam of Eindhoven

Maandag 11:30 - 18:00
(Eindhoven gesloten)
Dinsdag 09:30 - 18:00
Woensdag 09:30 - 18:00
Donderdag 09:30 - 18:00
Vrijdag 09:30 - 18:00
Zaterdag 09:30 - 17:30
Zondag 11:00 - 17:00

 

Aangepaste openingstijden

24 december 09:30 - 17:00
1e Kerstdag Gesloten
2e Kerstdag 11:00 - 17:00
31 december  09:30 - 17:00
1 januari Gesloten
Kookpunt Rotterdam
Noordplein 29 - 41
3035EC Rotterdam
010 443 10 75
 
 
Kookpunt Eindhoven
Philitelaan 71
5617 AM Eindhoven (Strijp)
010 443 10 75

 

Footer contact bar foto 1