Koken op inductie heeft sterk aan populariteit gewonnen en die ontwikkeling zal zich in de toekomst voortzetten, en dat is niet zonder reden. De Nederlandse aardgasvoorraad raakt langzamerhand op en men wordt in het algemeen steeds milieubewuster. Onze overheid heeft bepaald dat ‘we’ voor 2050 aardgasloos door het leven moeten. Er wordt dus van overheidswege én vanuit de mensen zelf meer en meer gekozen voor schonere energiebronnen. Met koken op inductie maak je geen gebruik van gas maar van elektriciteit, waardoor het milieu veel minder wordt belast.
Buiten dat is koken op inductie veilig, efficiënt en ook goedkoper dan koken op meer traditionele warmtebronnen zoals het gasfornuis. Ook worden steeds meer nieuwgebouwde woningen ‘gasloos’, dit wil zeggen zonder aansluiting op het gasnet, opgeleverd. Kortom koken op inductie is de toekomst!
Koken op inductie is tegenwoordig de populairste vorm van elektrisch koken. Dat is logisch want koken op inductie is zeer efficiënt, veilig en energiezuinig. Bij inductie koken vindt er verhitting plaats doordat er spoelen in, of eigenlijk onder, de plaat zijn verwerkt die een magnetisch veld in werking laten treden. Hierdoor gaan de spoelen als een bezetene ‘draaien’ waardoor warmte vrijkomt. Deze warmte wordt overgedragen aan en via de bodem van de pan waardoor je kunt koken, bakken en grillen. Doordat er gebruikt wordt gemaakt van magnetisme vindt er slechts verhitting plaats daar waar de pan daadwerkelijk contact maakt met de inductie kookplaat, dit maakt inductie een zeer veilige en efficiënte warmtebron.
De grootste voordelen van koken op inductie zijn:
Koken op inductie is veiliger dan koken op bijvoorbeeld gas. Dit enerzijds omdat er geen vuur aan te pas komt waardoor het risico op (keuken)brand ontzettend afneemt. Ook zullen kleding, keukenpapier en rondslingerende doekjes en papiertjes geen vlam meer vatten wat een hele hoop ellende en gevaar scheelt. Op inductie vindt alleen verhitting plaats op de plekken waar de pan contact maakt met de plaat. Hieromheen blijft de inductieplaat verder koel waardoor je je niet zult branden. Op het moment dat je de pan van de plaat haalt, verdwijnt de magnetische werking en vindt er geen verhitting meer plaats. Mocht je de inductieplaat per ongeluk inschakelen zonder dat er een pan op staat, dan wordt deze niet heet. Ook behoort de vraag of je het gas wel of niet hebt uitgezet tot het verleden. Koken op inductie is dus superveilig en zorgt voor minder gevaar en kopzorgen.
Koken op inductie is misschien wel de meest energiezuinige manier van koken. Dit komt mede omdat er nauwelijks energie (en warmte) verloren gaat en de aangewende energie zeer efficiënt wordt ingezet. Alleen de bodem van de pan wordt verhit en de daaromheen liggende gebieden niet waardoor er niet onnodig warmte (energie) verloren gaat. Koken op inductie heeft hierdoor een heel hoog rendement.
Veel mensen denken dat koken op inductie lastig of eng is. Dit is zeker niet het geval. Het is niet voor niets dat vele topchefs en toprestaurants gebruik maken van inductie in hun keukens. Op inductie kan je de temperatuur, net zo als op het voor velen oude en vertrouwde gasfornuis zeer nauwkeurig instellen en reguleren. Een andere veelgehoorde 'plus' vanuit de professionele keukens is dat sinds de intrede van inductie de temperaturen in de keuken veel aangenamer zijn en in het werken in de bloedhitte tot het verleden behoort. Waar vroeger de hoge vuren op het gasfornuis de temperatuur door het dak liet gaan is dat met inductie veel minder. Er komt geen hitte meer onder de pannen vandaan en er is ook nauwelijks tot geen restwarmte die de ruimte verder onnodig verwarmt.
Een inductie kookplaat is geheel vlak en maak je ontzettend makkelijk schoon. Er zijn geen randjes, hoekjes en naden waar allerlei vuiligheid achter blijft hangen. Je haalt een vochtige doek over de plaat en klaar is Kees. De inductiekookplaten zijn veelal afgedekt met een plaat van glaskeramiek. Hier kan vuil zich ook nauwelijks aan hechten. Doordat er alleen verhitting plaatsvindt rechtstreeks onder de pan zullen etensresten ook niet inbranden in tegenstelling tot bijvoorbeeld gasfornuizen waar dit een veelvoorkomend probleem is. De plaat koelt na gebruik zeer snel af dus het schoonmaken hoeft ook niet lang op zich te laten wachten
Als je van plan bent om over te stappen op inductie zijn er aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het belangrijkste waar je op moet letten is of de elektriciteitsaansluiting geschikt is voor het inductiefornuis van jouw keuze. Het gaat er in het kort om of jouw aansluiting voldoende elektriciteit kan leveren. Informeer hier naar en laat je goed voorlichten. Dit voorkomt teleurstellingen. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of jouw pannen geschikt zijn voor inductie of dat je deze eventueel moet vervangen. Verder hangt de keuze van jouw inductiefornuis- of kookplaat vooral af van je persoonlijke wensen. Hoeveel pitten wil je? Wat vind je mooi? Wil je wel of geen aparte wokbrander? Hoeveel ruimte heb je? En wat is je budget? Dit zijn voorbeelden van vragen die je jezelf gaat stellen als je tot aanschaf van een inductiefornuis of inductie kookplaat overgaat. Kookpunt biedt een zeer ruim aanbod aan inductiekookplaten en fornuizen waardoor er voor iedereen die op inductie wil gaan koken wel iets van zijn of haar gading bijzit.
Je kunt heel makkelijk achterhalen of een pan geschikt is om te gebruiken op inductie. Dit doe je met een magneetje. Als het magneetje aan de pan blijft kleven is er sprake van een magnetisch veld en kun je de pan met een gerust hart gebruiken op inductie. Mocht het magneetje niet blijven plakken dan kan je de desbetreffende pan niet gebruiken op een inductiekookplaat. Pannen die zijn gemaakt van 100% rvs, koper of aluminium en bijvoorbeeld keramieken ovenschalen kun je niet gebruiken op inductie. Tenzij er een metalen, en dus magnetische, laag in de bodem is verwerkt. Pannen met een dikkere bodem zijn bijzonder goed geschikt voor gebruik op inductie. Dit komt enerzijds omdat de bodem warmte langer vasthoudt en ook omdat de dikkere bodem minder snel zal kromtrekken. Een heel groot deel van de pannen die Kookpunt aanbied zijn geschikt om te gebruiken op inductie, maar niet allemaal. Let dus goed op en laat je vooral goed informeren.
Hier is moeilijk een eenduidig antwoord op te geven. Je kunt je oude pannen allereerst onderwerpen aan de magneettest zoals boven beschreven. Echter ben je er dan nog niet helemaal, het is namelijk ook van belang dat de pan een vlakke bodem heeft. Door eerder gebruik op andere warmtebronnen zoals gas, kunnen de pannen krom zijn getrokken of geen geheel egale bodem meer hebben. Een kromme pan of bobbelige bodem maakt niet meer over de gehele oppervlakte contact met de inductie kookplaat waardoor de pan ook niet meer overal en gelijkmatig wordt verhit. Dit betekent niet dat je een dergelijke pan niet meer kunt gebruiken alleen neemt het rendement van de pan af. Om optimaal gebruik te kunnen maken van je inductie kookplaat of fornuis is een geheel vlakke pan het beste. Het kan ook raadzaam zijn om de bodem van je pan met een ouderwetse waterpas te controleren.
Wokken op inductie gaat prima alleen verschilt het wel op een aantal punten met wokken op een (traditionele) gasvlam. De laatste vorm van wokken is zoals je het waarschijnlijk kent: een hoge gasvlam onder een aan de onderzijde ronde wok. De vlammen kruipen als het ware van onderen om de wok waardoor deze snel en overal wordt verhit. De wok hangt via de pandragers feitelijk boven/in het vuur. Een inductieplaat werk niet met vlammen en is in principe volledig egaal, dit vereist dus een andere manier van wokken dan op gas. Allereerst verhit je op een inductieplaat de pan alleen op de plek waar deze daadwerkelijk contact maakt met de plaat en 1 of 2 centimeter daarboven. Daarom is het zaak om op inductie te kiezen voor een wok met een platte bodem. Dit zorgt voor een veel groter contactoppervlak en dus meer en betere verhitting. Houd er wel rekening mee dat het wat langer duurt om de wok op temperatuur te krijgen. Dit omdat verhitting aan de zijkanten indirect plaatsvindt.
Inductiekookplaat om te wokken
Ook zijn er inductiekookplaten verkrijgbaar die volledig rekening houden met de fervente 'wokker'. Er zijn varianten die zijn uitgerust met een aparte, traditionele wokbrander. Deze wokbrander is uiteraard wel aangesloten op gas en zorgt ervoor dat je kunt wokken 'als vanouds' op gas, vuur en vlammen. Daarnaast zijn er inductiekookplaten met een zogenaamde wokkuil. Super handig (en veilig) om meerdere redenen. De kuil zorgt voor een stabiele positie van de wok, waardoor deze stevig ligt. Daarnaast omsluit de 'kuil' de wok aan onderzijde en deels aan de zijkanten waardoor er wel directe verhitting plaatsvindt. Stabiliteit en warmte óp inductie. Ideaal!
Bijna alle inductieplaten zijn uitgerust met een boosterfunctie waardoor je de ouderwetse waterkoker aan de kant kunt schuiven. Door de boosterfunctie wordt het vermogen van meerdere kookzones gebundeld en kookt het water in de pan supersnel. Hierdoor behoort het eindeloze wachten tot je rijst of pasta kunt koken tot het verleden. Het gebruik van de boost- of powerfunctie op de inductiekookplaat brengt wel risico's met zich mee. Het is een veelgemaakte fout dat men een pan 'lekker snel' op temperatuur wil brengen door deze functie in te schakelen. Een te snelle en te hoge verhitting doet geen enkele pan goed en kan de pan ook onherstelbaar beschadigen. Sommige mensen denken dat een pan niet te heet kan worden, want een pan is immers in het leven geroepen om mee te bakken en bestand te zijn tegen hoge temperaturen. Dit is slechts ten dele waar. Een pan kan, afhankelijk van het materiaal, bijvoorbeeld krom trekken of een binnenste laag kan verbranden. Houd hier dus altijd rekening mee bij het opwarmen van je pan.
Mocht je overstappen op inductie én besluiten om één of meerdere nieuwe pannen aan te schaffen, gooi je 'oude' pannen dan niet blind weg. Lever je pannen in bij Kookpunt en wij zorgen ervoor dat ze terecht komen bij de Rotterdamse Voedselbank. Zo maak je iemand anders er blij mee en krijgen jouw pannen een tweede leven. Duurzaam en sociaal-maatschappelijk verantwoord!
Maandag | 11:30 - 18:00 (Eindhoven gesloten) |
Dinsdag | 09:30 - 18:00 |
Woensdag | 09:30 - 18:00 |
Donderdag | 09:30 - 18:00 |
Vrijdag | 09:30 - 18:00 |
Zaterdag | 09:30 - 18:00 |
Zondag | 11:00 - 17:00 |