Een vleeshamer is een speciale hamer voor gebruik in de keuken. Met een vleeshamer sla je het vlees platter en malser. De kunst is om goed te slaan. De vezels van het vlees mogen niet kapot gaan, zodat het vlees sappig zal blijven.
Er zijn vele soorten en maten vleeshamers. Zo heb je vleeshamers met een rubberen handvat voor een optimale grip. Of een vleeshamer met 2 functionele zijden: een vlakke zijde, waarmee je het vlees goed plat kunt slaan voor een mooie schnitzel bijvoorbeeld. Terwijl de andere zijde een slagvlak met punten bevat, waarmee het behandelde vlees nog malser wordt. De weefselstructuur van het vlees zal daardoor veranderen.
Er zijn ook extra zware en robuuste vleeshamers. Door het gewicht van de hamer hoeft er bijna geen kracht gezet te worden.
Een vleeshamer is niet noodzakelijk voor alle soorten vlees. Een goede biefstuk heeft een vleeshamer niet nodig. Wel is een vleeshamer ideaal voor de wat taaiere vleessoorten, zoals kipfilet en varkenslappen. Platgeslagen vlees zal overigens weer ietwat opbollen tijdens het bakken. Dit is te voorkomen door het vlees te paneren voor het bakken.
Platgeslagen vlees droogt overigens wel sneller uit. Hamer het vlees daarom altijd net voor het daadwerkelijke bakken.
Maandag | 11:30 - 18:00 (Eindhoven gesloten) |
Dinsdag | 09:30 - 18:00 |
Woensdag | 09:30 - 18:00 |
Donderdag | 09:30 - 18:00 |
Vrijdag | 09:30 - 18:00 |
Zaterdag | 09:30 - 18:00 |
Zondag | 11:00 - 17:00 |