Een mengkom is een onmisbaar stuk gereedschap in de goede keuken. Mengkommen bestaan er in alle soorten en maten. Afhankelijk van wat je moet mengen, kunnen verschillende vormen en materialen van belang zijn. Zo zijn metalen mengkommen gemaakt voor ingrediënten, die tijdens het mengen moeten worden verwarmd of worden gekoeld op ijs. Terwijl dikke aardewerken mengkommen belangrijk zijn voor het zo constant mogelijk houden van de temperatuur van het mengsel tijdens de bereiding. In veel andere gevallen is een stevige mengkom van kunststof afdoende. Daarnaast zijn mengkommen ook een onderdeel van keukenmachines.
Een belangrijk principe van een goede mengkom is de grootte ervan. Gebruik nooit een mengkom, die te klein en te krap is. Een mengkom moet ruim zijn, zodat je goed kunt mengen zonder te morsen en te kliederen.
Mengkommen die binnenin een ronde bodem hebben zonder randen werken het fijnst. De bodem heeft dan de vorm van een ei. Elke hoek in een mengkom is namelijk een obstakel waar ingrediënten minder goed in gemengd kunnen worden. Dus hoe gelijkmatiger de bodem van de mengkom, des te beter. Zo kan je met een garde gemakkelijk roeren.
Daarnaast is het ook van belang, dat de mengkom stabiel kan staan op het werkblad. De zwaarte van de mengkom geeft daarbij meer stabiliteit. Hoe zwaarder de mengvorm des te meer kracht je kunt zetten tijdens het mengen zonder dat de mengvorm gaat schuiven. Er bestaan ook roestvrij stalen voetstukken om je mengkom in te zetten. Eventueel voorzien van een extra laag anti-slip rubber wordt het schuiven van de mengkom op het werkblad volledig voorkomen.
Maandag | 11:30 - 18:00 (Eindhoven gesloten) |
Dinsdag | 09:30 - 18:00 |
Woensdag | 09:30 - 18:00 |
Donderdag | 09:30 - 18:00 |
Vrijdag | 09:30 - 18:00 |
Zaterdag | 09:30 - 18:00 |
Zondag | 11:00 - 17:00 |