Uitsteekvormen zijn onmisbaar voor iedereen die graag bakt. Met een uitsteekvorm druk je de gewenste vorm uit een lap deeg om zo koekjes in een bepaalde vorm te kunnen maken. Uitsteekvormen kunnen ook worden gebruikt om marsepein en fondant in een bepaalde vorm uit te steken. Uitsteekvormen zijn ook handig om de taart te decoreren. Een uitsteekvorm wordt ook wel een uitdrukvorm genoemd.
Waar worden uitsteekvormen van gemaakt? Ten eerste bestaan er uitsteekvormen gemaakt van metaal (roestvrij staal) en ten tweede van kunststof eventueel versterkt met glasvezels. Deze hiervoor genoemde materialen zijn licht in gebruik. Bovendien is mogelijk om er een scherpe zijde aan te maken om zo het uitsteken makkelijker te maken. Daarnaast zijn sommige uitsteekvormen tevens voorzien van een gekartelde rand om het uitsteken te vergemakkelijken.
Let bij het gebruik van uitsteekvormpjes altijd even op met welke kant je het deeg uitsteekt. Kies altijd de scherpste kant en beweeg de scherpe zijde tijdens het uitsteken heel subtiel heen en weer. Hierdoor weet je zeker, dat het deeg goed los is gekomen van de rest van de lap deeg. Aan de bovenkant van de uitsteekvorm is het handig een verdikte rand te hebben. Je kunt de uitsteekvorm dan namelijk goed beetpakken. In principe kan al het deeg opgebruikt worden. Dus stukjes deeg die je overhoudt, kneed je weer tot een bal en rol je daarna weer uit, waarna je verder kunt met het uitsteken.
Uitsteekvormen bestaan in alle denkbare vormen. De meest klassieke vormen zijn de ronde vormen en vierkante vormen. Daarnaast bestaan er tegenwoordig allerlei fantasievormen en vormen die te maken hebben met feestdagen of in een thema, zoals kerstmis.
Maandag | 11:30 - 18:00 (Eindhoven gesloten) |
Dinsdag | 09:30 - 18:00 |
Woensdag | 09:30 - 18:00 |
Donderdag | 09:30 - 18:00 |
Vrijdag | 09:30 - 18:00 |
Zaterdag | 09:30 - 18:00 |
Zondag | 11:00 - 17:00 |